menusearch
amarafzar.ir
۱۳۹۷/۶/۸ پنج شنبه
(0)
(0)
پروفسور داگلاس آلتمن درگذشت؛ بخش دوم
پروفسور داگلاس آلتمن درگذشت؛ بخش دوم

.... بخش دوم مقاله، در ادامه بخش اول مقاله «پروفسور آلتمن در گذشت»:


پروفسور داگلاس آلتمن در سال 1970 و بعد از فراغت از تحصیل در رشته آمار در دانشگاه Bath (واقع در بریتانیا)، اولین مسوولیت علمی خود را در همان دانشگاه، در دپارتمان پزشکی اجتماعی بیمارستان سنت توماس لندن (وابسته به دانشکده پزشکی همان دانشگاه)، آغاز نمود. سپس ایشان 11 سال در شورای پژوهشی بریتانیا که یکی از نهادهای بزرگ هماهنگ کننده و سیاستگزار پژوهشهای سلامت و پزشکی در بریتانیاست، بعنوان مشاور آماری بسیاری از پروژه های پژوهشی، انجام وظیفه نمود.

پروفسور آلتمن در کنار پروفسور بلاند در سال 1981


در سال 1988 بعنوان مدیر گروه آمار پزشکی وابسته به صندوق پژوهشهای سرطان بریتانیا، و در سال 1995، بعنوان مدیر و بنیانگزار مرکز آمار پزشکی آکسفورد، معرفی و کارش را آغاز نمود. در سال 1988 ایشان موفق به دریافت درجه استادی (professor) رشته آمار در دانشگاه آکسفورد شد.
در سال 1999، پروفسور آلتمن یکی از اعضای گروه CONSORT بود و به عضویت کارگروه یک شبکه بین المللی با عنوان EQUATOR که ماموریت خود را کمک به پژوهشگران جهان در مورد نگارش مقالات و گزارشات پژوهشی، تعریف نموده بودند، گردید. امروزه میدانیم که شبکه EQUATOR بطور رسمی از سال 2006 تحت مدیریت پروفسور آلتمن دارای یک هویت مستقل شد و از آن زمان، رشد کمی و کیفی تولید مقالات حاوی استانداردها و یا راهنماهای نگارش انواع مقالات پژوهشهای سلامت و پزشکی، بسیار افزایش نشان داد، تا جاییکه در زمان مرگ ایشان، نزدیک به 400 استاندارد نگارشی، بعنوان خروجی فعالیت این شبکه بین المللی، منتشر و در اختیار تمامی پژوهشگران جهان، قرار گرفت.

تصویر صفحه اصلی وب سایت شبکه EQUATOR

 

هر چند ایشان در مقایسه با بسیاری از همترازان خود و یا حتی نسل قبلی متخصصین آمار، از تالیفات کتاب کمتری برخوردار بوده و تنها یک کتاب ارزشمند در کارنامه تالیفی ایشان (البته بعنوان مولف اصلی) به چشم میخورد، اما همین یک کتاب (این کتاب ارزشمند در بخش اوله این مقاله معرفی گردید و ضمن اینکه در وب سایت آمارافزار، یک مقاله دو بخشی در تحلیل محتوایی این کتاب ارزشمند، نوشته شده که علاقمندان میتوانند این مقالات را در اینجا، ببینند)، بیش از پنجاه هزار، فقط فروش نسخه چاپی داشته است (قطعاً نسخه های الکترونیک فروخته شده و دانلودهای غیررسمی را اگر به آمار قبلی اضافه نماییم، به رقمی در حدود یکصد هزار نسخه، خواهیم رسید).


البته بعنوان نویسنده همکار و یا ادیتور، در چهار کتاب مهم دیگر نیز نقش آفرینی پروفسور آلتمن بسیار مشهود بوده که شاید مهمترین این آثار، کتاب ارزشمند «مرور سیستماتیک در خدمات سلامت» باشد که این کتاب توسط ایشان و دو تن دیگر (پروفسور Egger و پروفسور Davey Smith) از بزرگترین متخصصین آمارزیستی معاصر جهان به رشته تحریر در آمده است. خوشبختانه این کتاب نیز در بخش معرفی کتابهای مفید یا سودمند وب سایت آمارافزار معرفی گردیده است. علاقمندان میتوانند مقاله مربوطه را در اینجا مطالعه فرمایند.

 

 

تصویر سه کتاب از کتابهایی که پروفسور آلتمن در آنها، یکی از نویسندگان بوده است

اما اگر بخواهیم به برخی فعالیتهای مهم و تاثیرگذار در زمان حیات علمی پروفسور داگلاس آلتمن، اشاره کنیم، با لیست زیر مواجه میشویم:


-    دریافت مدال ارزشمند Bradford Hill که توسط انجمن سلطنتی آمار بریتانیا، در سال 1997 به فعالیتهای تاثیرگذار آماری ایشان، اعطاء گردید.
-    دریافت دکترای افتخاری علوم از دانشگاه لندن (University of London) در سال 1997
-    دریافت جایزه «یک عمر دستاورد پژوهشی» از ژورنال معتبر BMJ در سال 2015
-    اعطای جایگاه سردبیری (Editor in Chief) ژورنال معتبر Trials که وابسته به آکادمی علوم پزشکی و انجمن سلطنتی آمار بریتانیا، میباشد.

 

اما از نظر انتشار مقالات، بخصوص مقالات متدولوژی، ایشان برگهای زرین زیادی در طول حیات افتخار آمیزشان داشته اند. انتشار بیش از 450 مقاله متدولوژی، که هر یک دارای منطق نظری و مفهومی بسیار بالایی است، کار کوچکی نیست و از عهده هر فرد متخصصی بر نمی آید. بخصوص وقتی که میبینیم برخی از این مقالات در گروه مقالات با استنادات بسیار بالا قرار میگیرند.
بنا دارم به یاری خداوند متعال در بخش سوم این مقاله یا نوشتار، تحلیلی علمی بر روی مقالات پروفسور آلتمن داشته باشم.
اما تصویر زیر مربوط به صفحه شخصی ایشان در پایگاه Scholar Google است.

 

 

 

همانطور که در تصویر فوق مشاهده میگردد، شاخص H ایشان 208 بوده و مقاله با بیشترین تعداد استنادات از ایشان، همان مقاله منتشر شده در ژورنال وزین Lancet در سال 1986 است که تا کنون بیش از 41 هزار استناد دریافت نموده است. اگر بخاطر داشته باشید، این همان مقاله ای است که در بخش اول این مقاله در مورد آن گفتگو نمودیم و در همین مقاله بود که ابزار یا نمودار Bland-Altman بعنوان جایگزین شاخص «ضریب همبستگی» بعنوان شاخص ارزیابی روایی و پایایی، معرفی گردید.
در پایان از خداوند منّان برای روح بلند ایشان آرامش ابدی خواهانم و آرزو میکنم که روزگاری، عرصه گیتی مملو از وجود انسانهای شریف و زحمتکشی مانند پروفسور آلتمن باشد تا همانطور که ایشان در طول حیات کوتاهشان، جز به خدمت و تولید محتوای بی نظیر و کاربردی دانش و مهارت، فکر دیگری در سر نداشتند، وجود دانشمندانی مانند ایشان بتواند آرامش و صلح و صفای بشری را به ما هدیه نماید.

پایان بخش دوم
این مقاله با عنوان دیگری ادامه خواهد یافت.


نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

1 نظر
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.